Leren om alleen te spelen

Je kind is al aan het bewegen als hij zijn spieren gebruikt. Dus het spelen met tenen en voeten, in huis rondkruipen of met blokken spelen telt allemaal mee. Jonge kinderen moeten vaak nog leren om lang alleen te spelen. Deze tips kunnen helpen om je kind alleen te laten spelen:

  • Zorg voor speelgoed dat past bij de leeftijd van je kind. Bijvoorbeeld een mooie zachte bal waar je kind achteraan kan lopen. Zoek je leuk speelgoed voor jonge kinderen? Kijk dan eens op de website van opvoeden.nl.
  • Geef niet te veel speelgoed tegelijk aan je kind. Ruim het speelgoed dat je kind niet gebruikt op. Zo kun je steeds weer ander speelgoed aan je kind geven. Zo blijft het speelgoed langer leuk.
  • Blijf in de buurt als je kind alleen speelt. Het lukt je kind beter om alleen te spelen als hij weet dat jij in de buurt bent.
  • Speel af en toe even mee met je kind en laat hem daarna alleen verder spelen.
  • Zeg tegen je kind dat je graag wilt dat hij even alleen speelt. Zeg bijvoorbeeld: “Ik vind het heel fijn als je nu even zelf speelt tot het eten klaar is”.
  • Heeft je kind goed alleen gespeeld? Zeg dan dat je dit fijn vindt. Zeg bijvoorbeeld: “Ik vind het heel fijn dat je zo goed hebt gespeeld”. Ook tijdens het spelen kun je een compliment of aai over de bol geven. Maar stoor het spelen niet.

Wist je dat

je je kind stapje voor stapje kunt leren om alleen te spelen?

Dit kun je bijvoorbeeld doen met de volgende stappen:

  1. Speel even samen.
  2. Zeg dat je kind nu even zelf moet spelen.
  3. Vertel wat jij gaat doen en wanneer je weer aandacht hebt voor je kind. Bijvoorbeeld: “Ik ga nu even de keuken opruimen. Speel jij nog maar even met de Duplo. Als ik klaar ben, gaan we samen fruit eten.”
  4. Als je kind goed heeft gespeeld, zeg dan dat je dit fijn vindt. Ook tijdens het spelen kun je een compliment of aai over de bol geven. Maar stoor het spelen niet.
Menu