Hoe lang tv kijken, computeren of met een tablet spelen?

Uit onderzoek blijkt dat het licht van smartphones en tablets slecht is voor de ogen van jonge kinderen. Ook kan de spraakontwikkeling van kinderen langzamer gaan als ze vaak achter een scherm zitten. Daarnaast bewegen kinderen die veel naar een scherm kijken vaak minder en slapen ze slechter.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft daarom deze richtlijnen:

  • Kind tot 2 jaar: Geen beeldschermen.
    Tot 1 jaar slapen kinderen nog veel. Als er oudere broertjes en zusjes in huis zijn dan ziet je dreumes vanzelf wel eens een scherm. Dit is niet meteen schadelijk. En ook logisch. Probeer alleen als het lukt je dreumes nog niet uitgebreid naar schermen te laten kijken. Een keertje 10 minuten is natuurlijk geen probleem.
  • Kind van 2 tot 4 jaar: Maximaal 1 uur schermtijd.
    Ook op deze leeftijd slapen kinderen nog best veel. Daarnaast hebben ze minimaal 3 uur beweging nodig. Een kind van 2 jaar kan al met een tablet spelen of tv kijken. Maar liever niet te lang. De richtlijn is maximaal 1 uur, liever minder. En het liefst verspreid over meerdere momenten op een dag, dus niet te lang achter elkaar.

Tip:

Gebruik een wekker. Om je kind te helpen met de tijd kun je een wekker zetten. Als de wekker gaat, gaat het scherm uit.

Wist je dat

je je kind beter geen scherm kunt laten gebruiken vlak na het wakker worden of net voor het slapen gaan?

Als je kind net wakker is zijn de ogen heel gevoelig voor het felle licht. En als je kind vlak voor het slapen naar een scherm kijkt, kan hij moeilijker in slaap vallen. Let er ook op dat je kind niet te dicht bij het scherm zit.

Menu