Wat zegt het etiket?

De verpakking van een product kan je helpen bij het kiezen van een product. Maar soms kan de verpakking je ook in de war brengen. Bijvoorbeeld door mooie uitspraken die op de verpakking staan.

In de voedingswaardetabel staat onder andere hoeveel energie (calorieën) en suikers er in een product zitten. Deze tabel kan je helpen bij het maken van een betere keuze, bijvoorbeeld tussen twee soorten yoghurt. Maar hoe weet je nu wat de betere keuze is? Gebruik de drie stappen: pak, draai, en kies.

1. Pak

Pak twee ongeveer dezelfde producten, bijvoorbeeld twee soorten yoghurt.

2. Draai

Draai ze om, en kijk naar de voedingswaardetabel. In deze tabel zie je hoeveel suikers en calorieën er in een product zitten. Dit staat opgeschreven per 100 gram of 100 ml. Op deze manier kun je producten makkelijk met elkaar vergelijken. Onder energie zie je het aantal calorieën staan. Dit staat opgeschreven in kcal. Hoeveel suiker erin het product staat opgeschreven in grammen.

Stap 3: Kies

Kies het product met de minste suikers en calorieën.

In het filmpje kun je zien dat er soms grote verschillen zitten tussen twee producten. Zoals bijvoorbeeld bij yoghurt en muesli. Je kunt dus door eten van de gezondere keus al een hele hoop minder suiker en kcal binnenkrijgen.

Tip:

Kijk ook eens naar de voedingswaarde tabel op pakjes drinken speciaal voor kinderen.

In veel van deze pakjes zit veel suiker. Soms wel meer dan in cola. Op deze pagina van het Voedingscentrum vind je hier een duidelijk overzicht van. De pakjes waar geen suiker in zit zijn Wicky water met fruit en Sourcy fruitwater. Deze pakjes zijn wel best duur voor water met een smaakje. Je kunt dit ook heel makkelijk zelf maken. Bijvoorbeeld door water te drinken met een schijfje sinaasappel, citroen of wat fruit uit de vriezer erin.

Tip:

Meng ook eens wat vanilleyoghurt en magere yoghurt door elkaar heen. Op deze manier heb je toch nog een lekker toetje, maar dan met minder suikers en kcal.

Wat is waar?

Op de verpakking van een product vind je vaak mooie uitspraken. Dit noemen we claims. Soms kloppen deze claims, maar vaak zijn ze niet waar. Deze claims staan op het product om te zorgen dat jij het product wilt kopen.

Wist je dat

er in lightproducten soms evenveel calorieën zitten als in de normale product?

Hoe dat kan? Vaak is aan deze lightproducten iets anders toegevoegd dan vet, bijvoorbeeld suiker. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij chips.

Kijk voor meer tips voor het lezen van etiketten op de website van het Voedingscentrum:

Tip:

Eten zonder etiket is bijna altijd een goede keuze. Denk maar aan groente en fruit!

Menu