Tip 4: Niet dwingen

Als je kinderen gaat dwingen om iets te eten of te drinken kunnen ze zich daardoor vervelend voelen. Vaak wil je kind dan helemaal niet meer eten of drinken. Probeer het dan liever later nog een keer. Ook voelen kinderen als ze jong zijn nog goed aan of ze genoeg hebben gegeten. Laat je kind daarom zelf bepalen hoeveel hij eet. Je hoeft niet snel bang te zijn dat je kind te weinig eet. Een kind hongert zichzelf niet uit. Als je je toch zorgen maakt bespreek dit dan op het consultatiebureau.

Hoe kun je zien dat je kind niet wil eten?

Wil een kind niet meer eten? Dan draait hij vaak het hoofd weg of hij gaat ‘nee’ zeggen. In dit filmpje zie je duidelijk dat het kind zijn hoofd wegdraait.

Tip:

Vind je het niet fijn om eten weg te gooien?

Schep dan kleine porties op. Restjes kun je vaak goed in de koelkast of vriezer bewaren. Een keer extra opscheppen kan altijd als je kind nog honger heeft.

Eet je kind heel langzaam? Probeer dan wat meer tijd in te plannen, ook ’s ochtends voor het ontbijt. Lukt het je kind niet om binnen die tijd te eten? Geef dan duidelijk aan dat het eetmoment voorbij is. De kans is groot dat je kind de volgende keer minder zal treuzelen.

Menu