Tip 7: Gebruik eten niet als beloning, straf of troost

Iedere ouder wil het beste voor zijn kind. Als je kind iets goed doet, beloon je hem. Je wilt laten zien dat je trots op hem bent. Als je kind verdrietig is, wil je hem troosten en liefde geven. Vaak gebruiken we hier eten voor, zonder dat we het door hebben.

Waarom kun je eten beter niet gebruiken om te belonen, straffen of troosten?

Belonen

“Wat knap dat je je zwemdiploma hebt gehaald! Jij krijgt straks een extra koekje.”

“Als je nu even rustig gaat spelen, krijg je straks een ijsje”

In deze voorbeelden wordt eten gebruikt om te belonen. Gebruik je vaak eten om je kind te belonen? Dan leert je kind dat hij wat lekkers verdient als hij iets goed heeft gedaan. Beloon je kind dus niet met eten, maar geef een knuffel, complimentje of extra aandacht. Steek bijvoorbeeld een duim op of laat hem een spelletje uitkiezen om samen te spelen. Dat vindt hij vaak zelfs nog leuker ook!

Meer informatie over hoe en wanneer je je kind een compliment kunt geven, lees je hier.

Straffen

“Als je zo doorgaat, krijg je straks geen snoepje als we thuiskomen.”

In dit voorbeeld wordt eten gebruikt om te straffen. Je leert kinderen zo dat ze eten kunnen verdienen of verliezen door hoe en wat ze doen.

Meer informatie over wat je kunt doen als je kind niet luistert lees je hier.

Troosten

“Je kind is gevallen en krijgt een snoepje tegen de pijn.”

“Je kind mag wat lekkers uitzoeken, omdat het logeren bij opa en oma niet doorgaat.”

In dit voorbeeld wordt eten gebruikt om te troosten. Als dit vaak gebeurt, leren kinderen dat ze zichzelf kunnen troosten door te gaan eten. Hierdoor is de kans groot dat ze zichzelf later ook gaan troosten met eten. Troost je kind dus niet met eten, maar geef een knuffel of extra aandacht. Het is belangrijk dat je je kind leert omgaan met zijn gevoelens.

Meer informatie over het geven van liefde en aandacht aan je kind lees je hier.

Anne, moeder van Lara (2,5 jaar oud):

Toen ik klein was en ik moest huilen, mocht ik van mijn moeder wat lekkers uitzoeken. Dit deed zij om mij weer wat vrolijker te maken. Maar nu wil ik altijd wat lekkers als ik me rot voel. Dat noemen ze emotie-eten. Ik vind het hierdoor lastig om niet te veel te eten. Ik probeer Lara daarom te troosten met een knuffel. En met haar te praten over hoe ze zich voelt.

Menu