Tip 8: Laad je niet verleiden door reclame

Reclame heeft invloed op wat en hoeveel kinderen eten. Reclames zie je op tv, maar ook in de supermarkt of een pretpark. Deze reclame is vaak grappig en leuk waardoor je kind meer kan gaan vragen naar ongezond eten. Hieronder lees je tips hoe je de invloed van reclames kan beperken.

Reclame op tv

Als kinderen tv kijken, zien ze regelmatig reclames over eten. Hoe kun je als ouder omgaan met deze voedselreclames op tv?

  • Probeer tv-programma’s later terug te kijken, zodat je kind minder reclames ziet.
  • Gebruik duidelijke regels en leg deze regels uit. Zeg bijvoorbeeld: “We kijken programma’s terug zodat we duidelijk kunnen afspreken wat en hoe lang je gaat kijken.”
  • Als je kind al wat ouder is kun je bespreken wat het doel is van de reclame. Vertel bijvoorbeeld: “Reclamemakers heel graag willen dat jij iets koopt. Maar niet alles wat ze zeggen klopt.”

Reclame in de supermarkt

Boodschappen doen met een kind kan leuk zijn, maar is soms ook lastig. Kinderen zien allemaal lekkere dingen en worden verleid door vrolijk verpakte koekjes en snoepjes.

Tips voor het doen van boodschappen samen met je kind.

  • Maak voordat je naar de winkel gaat een boodschappenlijstje. Zeg tegen je kind dat jullie alleen de dingen gaan kopen die op het lijstje staan.
  • Spreek voordat je naar de winkel gaat af wat wel en niet mag. Zeg bijvoorbeeld: “Ik vind het heel fijn als je helpt met het zoeken van de spullen. Maar voor je iets in de kar legt, laat je het eerst aan mij zien.”
  • Geef je kind een compliment als hij je goed helpt of rustig is.
  • Is je kind toch lastig en zeurt hij voorbeeld om snoep? Zeg dan duidelijk wat jullie hebben afgesproken. Zeg dat jij verder gaat met het zoeken van de dingen die op het lijstje staan. Negeer je kind daarna en loop door.
  • Houd vol. Als je afspraken duidelijk zijn zal je kind vanzelf ophouden met zeuren.

Jorik, vader van Zoë (3 jaar)

Zoë is helemaal weg van Frozen. Die film vindt ze prachtig! Vorige week was Zoë mee boodschappen doen. Toen we langs het koek-rek kwamen, zag ze Frozen-cakejes liggen. Toen was het “Papa, die wil ik!”. Toen heb ik Zoë mijn boodschappenlijstje laten zien. En heb ik gezegd: “Kijk Zoë, Frozen-cakejes staan niet op ons lijstje. We hebben wel crackers nodig. Wil jij die pakken?” In het begin was ze nog mopperig, maar uiteindelijk heeft ze goed geholpen bij het boodschappen doen.

Reclame bij een dagje uit

Ook in een speeltuin, pretpark of zwembad is veel reclame te vinden. Denk aan lekkere ijsjes, broodjes kroket of wafels. Om de dag gezellig te houden kan het helpen om vooraf duidelijke afspraken te maken.

Tips voor een gezellig dagje uit:

  • Bereid je voor. Neem zelf eten mee en zorg dat je voldoende water bij je hebt. Als je kinderen dan dorst of honger hebben, kun je ze iets geven dat je hebt meegenomen.
  • Maak vooraf duidelijke afspraken over wat jullie wel en niet aan lekkers gaan kopen. Zeg bijvoorbeeld: “We nemen broodjes mee en kopen in de speeltuin een ijsje.”

Voel je niet verplicht om iets lekkers te kopen. Als je zelf een lekkere lunch en wat snoepjes meeneemt kun je ook een leuke dag hebben. Een dagje spelen in een speeltuin of naar een pretpark is al heel speciaal. Toch?

Menu