Tip 2: Geef niks anders

Wil je kind niet eten wat jij hebt klaargemaakt? Geef hem dan niks anders, zoals een boterham. Doe je dit af en toe wel? Dan is de kans groot dat je kind de volgende keer weer niet wil eten.

Je hoeft niet bang te zijn als je kind een keertje wat minder eet. Hij hongert zichzelf niet uit. Als je kind écht honger heeft dan eet hij wel, ook als hij het niet zo lekker vindt.  Als je je toch zorgen maakt, ga dan even langs bij het consultatiebureau.

Nicolle, moeder van Rinske (4 jaar) en Pieter (2 jaar):

Het avondeten is elke dag hetzelfde, ze willen niet eten. Ik ben niet zo streng dat ik ga vechten en écht onderhandelen voor eten. Ik probeer het natuurlijk wel: “Als je nog twee hapjes eet.” Weet je wel? Maar als ze dan niet eten, dan hebben ze pech gehad. Ik ga geen brood of iets anders maken, echt niet. Dan eten ze de volgende dag maar weer wat meer. Ik ga er niet achteraan want ze hongeren echt niet zomaar uit.

Wil je kind geen water of thee drinken? Geef dan ook niks anders. Is je kind al gewend aan zoete drankjes? Bouw de zoetigheid dan langzaam af. Gebruik elke keer iets minder siroop als je limonade maakt of minder suiker in de thee. Zo leert je kind stapje voor stapje wennen aan een minder zoete smaak. Je kunt water ook wat lekkerder maken door er een schijfje sinaasappel of ander fruit in te doen. Lees hier hoe je zelf lekker fruitwater kunt maken.

Tip:

Houd vol! Laat je kind niet merken dat hij de ‘macht’ heeft door niet te eten of drinken. Maak je niet te druk als je kind niet wil eten.

Menu