Tip 7: Geef een compliment

Tips voor complimenten

Geef een compliment voor het proeven zelf.

Waarom? Proeven is genoeg om je kind te laten wennen aan een smaak. Ook als hij het daarna weer uitspuugt. Als je kind weet dat proeven genoeg is, zal hij minder druk voelen en eerder een hapje eten.
Voorbeeld: zeg: “Ik zie dat je het niet zo niet lekker vindt. Ik vind het toch heel goed van je dat je het toch hebt geproefd.”

Gebruik lichaamstaal

Waarom? Je lichaamstaal is vaak nog belangrijker dan wat je zegt. Je kind zal hierop letten. Je compliment werkt daarom vaak beter als je kind ziet dat je iets echt vindt.
Voorbeeld: je kunt een duim opsteken of een high five geven als je kind heeft geproefd.

Geef je kind een kleine beloning voor het proeven.

Waarom? Door het geven van een kleine beloning verbind je het proeven van de groente aan iets leuks. Je kind zal het daarom minder erg vinden om te proeven.
Voorbeeld: Je kunt je kind een sticker laten uitkiezen na het proeven. Ook het gebruik van een groente-bingo is een leuke manier om je kind groente te laten proeven. Zie het voorbeeld hieronder.

Overdrijf niet.

Waarom? Zeg je vaak dat je iets ‘super en fantastisch’ vindt? Dan zal je kind je minder snel geloven. Je kind heeft je vaak meteen door als je overdrijft. Let ook op dat je kind niet te veel gaat eten omdat je hem beloont.
Voorbeeld: zeg: “Het bord hoeft niet leeg. Luister goed naar je eigen buik. Hoeveel past er nog in?”

Doris, moeder van Fabian (2 jaar).

Fabian at bijna geen groenten. Ik had voor mijn gevoel alles geprobeerd, maar hij at het gewoon niet. Een vriendin van mij heeft een dochter die een paar jaar ouder is. Zij vertelde dat hen een groente-bingo goed werkte. We maken nu een bingokaart met daarop 7 soorten groenten die we die week eten. Als Fabian een groente heeft geproefd, mag hij die groente afkruisen. Als aan het eind van de week de kaart vol is, mag hij een spelletje uitkiezen. De kaart zit niet elke week vol, maar het gaat elke week een beetje beter.

Wil je zelf ook eens een groente-bingo gebruiken? Op deze website vind je voorbeelden van bingo kaarten die je gelijk kunt printen. Je kunt er natuurlijk ook zelf eentje maken. Je kunt dan zelf de groente kiezen die je graag wilt laten proeven aan je kind.

Tip:

Geef altijd yoghurt na de maaltijd, ook als je kind minder goed heeft gegeten. Hierdoor kan het toetje geen ‘beloning’ worden.

Menu