Omgaan met driftbuien

Blijf rustig. Probeer niet boos te worden. Dan wordt de driftbui vaak alleen maar erger. Ga niet schreeuwen of je stem verheffen, maar praat rustig en duidelijk.

Optie 1: Negeren

Als je kind een driftbui heeft kun je ervoor kiezen om je kind even te negeren. Negeren betekent helemaal niet reageren op wat je kind zegt of doet. Bij het negeren zijn de volgende dingen belangrijk:

  1. Reageer niet op wat je kind zegt of doet.
  2. Houd vol zolang het duurt. Zelf even iets anders gaan doen kan helpen om het negeren vol te houden.
  3. Geef meteen positieve aandacht als de driftbui stopt. Zeg bijvoorbeeld dat je het fijn vindt dat je kind weer rustig is. Of knuffel je kind en speel even samen.

Tip:

Houd vol! De driftbui kan in het begin wat erger worden door je kind te negeren. Je kind moet leren dat hij echt geen aandacht krijgt met zijn gedrag. Pas daarna wordt het gedrag minder.

Optie 2: Time-out

Negeren is niet in alle situaties de beste keus. Zegt je kind onaardige dingen, maakt hij iets kapot of doet hij anderen pijn? Dan is het beter om meteen in te grijpen. Je kunt je kind dan even apart zetten. Dit is een time-out. Door je kind apart te zetten haal je hem uit de situatie. Dit helpt je kind om weer rustig te worden. Ook als ouder heb je dan even de tijd om rustig te worden.

Bij het apart zetten van je kind kun je de volgende stappen volgen:

  1. Geef je kind een laatste waarschuwing.
  2. Leg kort uit waarom je je kind apart zet.
  3. Vertel je kind hoe lang hij apart moet zitten. (Een richtlijn is 1 minuut per levensjaar, dus twee minuten als je kind twee jaar oud is).
  4. Haal je kind terug als de tijd om is of als hij rustig is.
  5. Probeer de time-out positief af te sluiten.

Tips voor omgaan met driftbuien:

Tip 1: Blijf zelf rustig en word niet kwaad. Je kind moet nog leren hoe hij zijn gevoelens het beste kan laten zien.

Tip 2: Ga niet in discussie met je kind. De kans is groot dat de driftbui dan alleen maar langer zal duren.

Tip 3: Houd vol en geef niet toe. Als je toegeeft beloon je je kind voor het gedrag met aandacht. De kans is groot dat je kind dan vaker een driftbui zal krijgen.

Dit zal in de praktijk niet altijd zo makkelijk gaan als hier staat uitgelegd. Dit filmpje van ‘de Nanny’ geeft een goed beeld hoe lastig het soms kan zijn om door te zetten. Helemaal als je de time-out voor de eerste keer gebruikt. Bijvoorbeeld je kind iedere keer terugbrengen naar de time-out plek en hierbij zo min mogelijk reageren op je kind. Het is dus heel belangrijk om vol te houden. Dan is de kans groot dat het jou ook gaat lukken.

De video is helaas zonder Nederlandse ondertiteling. Daarom wordt hier kort beschreven wat er wordt gezegd.

Moeder is eten aan het bereiden. Haar dochtertje huilt en wil opgetild worden. Als haar moeder dit niet doet wordt ze driftig. De Nanny legt uit dat als ze haar kind nu optilt, ze haar beloont voor haar gedrag. De volgende keer als haar dochtertje opgetild wil worden zal ze weer gaan huilen en schreeuwen. Je ziet dat de moeder het lastig vindt om haar kind niet op te tillen. De Nanny legt uit dat de moeder het goed doet. Ze kookt voor het gezin. Ze hoeft zich dan ook niet schuldig te voelen dat ze nu even geen tijd heeft voor haar dochter. Dan slaat de dochter haar moeder. Moeder geeft met hulp van Nanny een laatste waarschuwing. Als dochter nog een keer slaat brengt ze haar naar het stoeltje voor een time out. Iedere keer als ze van het stoeltje gaat zet moeder haar terug. Moeder geeft aan dat ze het lastig vindt. Ze houdt wel goed vol en zet haar dochter iedere keer terug op de stoel en wordt steeds zelfverzekerder.

Menu