Oude gewoontes veranderen in gezonde gewoontes

Je kunt natuurlijk ook minder gezonde gewoontes die je al hebt, veranderen in gezonde gewoontes. Bijvoorbeeld: je brengt je kind iedere dag met de auto naar de peutergroep. Maar eigenlijk zou dit ook best op de fiets of te voet kunnen. Vraag jezelf eens af waarom je deze gewoonte hebt. Doe je dit bijvoorbeeld omdat je haast hebt? En het zo minder tijd kost? Of vind je het zo’n gedoe om je fiets iedere dag buiten te zetten?

Bedenk of er situaties zijn waarin je wel voor de fiets kiest. En wat het verschil is met het moment dat je voor de auto kiest. Hoe beter je weet waarom je vaak voor de auto kiest. Hoe beter je het ‘Als-Dan plan’ kunt maken.

Ook voor het veranderen van een gewoonte kun je gebruik maken van een ‘Als-Dan plan’.

Als ….. Vul hier de situatie in waarin je iets wilt veranderen.

Dan …. Schrijf hierop wat je de volgende keer gaat doen.

Bijvoorbeeld: Als ik de volgende dag mijn kind weg moet brengen, dan leg ik ’s avonds de fietssleutel al klaar.

Tip:

Maak je ‘Als-Dan plan’ positief. Dus schrijf op wat je wél wilt doen in plaat van wat je niet wilt doen.

Dus wel: Als ik zin heb in iets lekkers, dan ga ik een rondje wandelen.
En niet: Als ik zin heb in iets lekkers, dan pak ik niks.

Zeg dus bij dan wat je wél gaat doen.

Je kunt ook gewoontes van je kind veranderen. Lees hieronder hoe de kinderen van Lieke water leren drinken door het aanpassen van gewoontes.

Lieke, moeder van Luna (5 jaar), Tijn (3 jaar) en Sanne (1,5 jaar):

Mijn oudste zoon en dochter, Luna en Tijn, willen geen water drinken. Ik heb ze van jongs af aan diksap gegeven. Ik probeer dit nu af te bouwen door het diksap met steeds meer water te mengen. Ook hebben we nu de regel dat we bij de warme maaltijd alleen nog maar water drinken. In het begin was dit erg wennen voor de kinderen. Ze waren het er niet mee eens. Het is nu drie weken geleden dat ik hier mee ben begonnen. Ik merk dat het steeds minder strijd geeft. De kinderen leggen zich er langzaam bij neer.

Menu