Waarom regels?

Regels kunnen kinderen helpen. Kinderen willen graag weten waar ze aan toe zijn. Dat geeft ze duidelijkheid en een veilig gevoel. Als er geen duidelijke regels zijn kan je kind in de war raken of lastig worden. Je kind weet dan niet goed wat er van hem verwacht wordt.

Tip:

regels die je altijd gebruikt vanzelf gewoontes worden?

Jan, vader van Dirk (3 jaar):

Mijn zoontje Dirk kon blijven vragen om snoep, vooral in de middag. We hebben toen de regel ingevoerd dat hij ‘s middags één snoepje uit de snoeprommel mag kiezen. Daarna krijgt hij geen snoep meer. Als hij nog honger heeft krijgt hij komkommer of wortel. In het begin was het lastig om deze regel vol te houden. Dirk is een doorzetter en kan blijven zeuren. Gelukkig is het me gelukt om niet toe te geven. Door iedere keer te blijven zeggen: “Nee, je krijgt nu geen snoepje Dirk. We hebben de regel dat je één snoepje krijgt in de middag. En die heb je al gehad.” Het heeft even geduurd, maar Dirk zeurt bijna nooit meer om snoep in de middag. De regel is een gewoonte geworden.

Begin je al op jonge leeftijd met het stellen van regels? Dan zullen deze regels een gewoonte worden voor je kind. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Lees verder voor tips hoe je regels stelt en hoe je deze kunt volhouden.

Menu