Wat doe je als je kind zich niet aan de regel houdt?

Ook al heb je regels om je kind te helpen, toch kan hij er regelmatig tegen ingaan. Dat hoort erbij. Kinderen zoeken de grenzen op van wat wel en niet mag. Mag iets de ene keer wel en de andere keer niet? Dan zal je kind de grens op blijven zoeken. Het is daarom belangrijk om duidelijk te zijn en vol te houden.

Wist je dat

dat je kind vaak een maand moet wennen aan een nieuwe regel?

Het kan dus even duren voordat je kind zich aan een nieuwe regel houdt. Houd daarom vol en geef niet toe! Is je kind aan de regel gewend? Dan is het een gewoonte geworden en zal het geen strijd meer geven.

Tips voor als je kind zich niet aan de regel houdt

Reageer meteen.

Waarom? Als je pas na een paar keer zegt dat iets niet mag is dit moeilijk voor je kind. Soms mag iets dan wel en soms niet.

Voorbeeld: Je kind vraagt om ranja als jullie gaan eten. Jullie hebben de regel dat jullie water drinken bij het eten. Zeg dan meteen: “Ik wil niet dat je vraagt om ranja. We hebben de regel dat we water drinken bij het eten.”
Op deze manier is het meteen duidelijk voor je kind dat zeuren geen zin heeft.

Zorg dat je op dezelfde ooghoogte bent met je kind en dat je kind je aankijkt.

Waarom? Zo weet je zeker dat je kind luistert en hoort wat je zegt.

Voorbeeld:

Blijf rustig.

Waarom? Door zelf rustig te blijven zal je kind eerder naar je luisteren. Schreeuwen of boos worden werkt vaak niet. Praat dus rustig en duidelijk.

Voorbeeld:

Zeg wat je niet goed vindt.

Waarom? Op deze manier weet je kind dat je niet blij bent met wat hij doet. Maar dat het niet persoonlijk is. Dit is beter voor het zelfvertrouwen van je kind.

Voorbeeld: Zeg “Ik wil niet dat je zeurt om ranja. We hebben de regel dat we water drinken bij het eten.” In plaats van Wat ben je toch vervelend. Ik heb toch al zo vaak gezegd dat je geen ranja krijgt bij het eten.”

Leg de regel uit.

Waarom? Je kind zal zich dan eerder aan de regel houden.

Voorbeeld: Zeg “Ik vind het heel fijn als jij water drinkt. Omdat ik graag wil dat jij gezond bent.”

Heb zelfvertrouwen! Praat op een duidelijke toon.

Waarom? Op deze manier is het duidelijk voor je kind dat je serieus bent. En dat verder zeuren geen zin heeft.

Voorbeeld: zeg zonder twijfel: “Ik wil het niet hebben dat je vraagt om ranja.” In plaats van:“Ik vind het niet fijn als je vraagt om ranja.”

Bedenk vooraf hoe je gaat reageren als je kind zich niet aan de regel houdt. Bespreek dit ook met je kind. Een ‘Als-Dan plan’ kan hierbij helpen.

Waarom? Je hoeft op het moment zelf niet meer te bedenken hoe je gaat reageren. Het zal dan makkelijker zijn om vol te houden.

Voorbeeld: zeg Als je blijft zeuren om ranja, dan krijg je morgen geen ranja.”

Geef zelf het goede voorbeeld.

Waarom? Een regel is voor een kind beter te accepteren als jij je als ouder er ook aan houdt.

Voorbeeld: Drink zelf ook water bij het eten.

Wist je dat

je veel over jezelf kunt leren als je jezelf filmt?

Heb je jezelf weleens teruggezien op film? Dan heb je misschien gemerkt dat je gedrag er vaak net iets anders uitziet dan je zelf dacht. Door jezelf te filmen en dit terug te kijken kun je veel leren over jezelf. Wat ging er goed en wat kun je de volgende keer beter anders doen? Ook kun je op deze manier nog eens terugkijken hoe je kind reageerde op jouw gedrag.

Menu