Mijn kind wil niet in zijn eigen bed slapen

Je kind wil niet in zijn eigen bed slapen, en slaapt daarom eigenlijk altijd bij jou in bed. Je slaapt hierdoor zelf slecht. Daarom wil je eigenlijk dat je kind weer in zijn eigen bed gaat slapen. Wat doe je? Hieronder staat stap voor stap uitgelegd hoe je dit kunt aanpakken.

Slaapt je kind bij jou in bed maar vind jij dit zelf geen probleem? Dan is er ook geen probleem. Ook al kun je hier soms commentaar op krijgen. Trek je hier niets van aan. Jij kiest wat voor jullie fijn werkt. Als jullie tevreden zijn en iedereen slaapt goed, dan is er geen probleem.

Wist je dat

als je kind jonger is dan 4-6 maanden het wordt afgeraden om je kind bij je in bed te laten slapen?

Tot 6 maanden is een eigen wiegje of co-sleeper op jullie slaapkamer de veiligste plek is om te slapen voor je kind.

Stap voor stap

Ga pas door naar de volgende stap als het goed gaat. Dit kan een paar dagen tot soms zelfs wel een week duren. Houd vol.

Stap 1.

Zet een campingbedje bij jullie op de kamer waar je kind in kan slapen. Je bent er zo nog steeds bij als je kind wil gaan slapen. Het kan helpen om een kussen of deken van jou in het bedje te leggen. De geur kan je kind een veilig gevoel geven.
Doe dit een aantal dagen, ga dan door naar de volgende stap.

Stap 2.

Leg je kind in zijn eigen bed op de eigen kamer. Leg een matras op de grond en slaap zelf ook in de kamer van je kind.
Doe dit een aantal dagen, ga dan door naar de volgende stap.

Stap 3.

Het is gelukt! Je kind slaapt in zijn eigen bed op zijn eigen kamer. Je gaat alleen nog even kijken als je kind ’s nachts wakker wordt.

Mirthe, moeder van Saar (3.5 jaar):

Ik heb Saar aangeleerd dat ze bij mij in bed mag slapen. Nu slaap ik de laatste tijd zelf erg slecht. Maar Saar wil niet meer terug naar haar eigen bed. Mijn moeder heeft me toen als tip gegeven om dit stapje voor stapje aan te pakken. Ik heb dit met Saar besproken en ze “logeert” nu op een eigen matrasje bij ons op de grond. Ik slaap nu zelf alweer een stuk beter. Volgende week wil ik haar weer in haar eigen bedje laten slapen. We hebben afgesproken dat ik dan een paar nachtjes op haar kamer ga logeren.

Menu