Vroeg wakker worden

Peuters kunnen soms al heel vroeg wakker zijn. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Misschien heeft je kind geen middagslaapje meer nodig of misschien gaat hij te vroeg naar bed. Het kan ook zijn dat het te warm, te koud of te licht is op de kamer. Of dat je kind allerlei geluiden hoort. Ga na wat er aan de hand is en lost dit op als dat kan.

Tips die kunnen helpen om je kind langer te laten slapen:

  • Hang een verduisterend gordijn op zodat het langer donker blijft op de kamer van je kind.
  • Zorg voor een rustige kamer.
  • Merk je dat je kind ’s middags niet meer naar bed wil of moeilijk in slaap valt? Probeer dan eens het middagdutje weg te laten. Sommige kinderen hebben al met anderhalf jaar geen middagdutje meer nodig.
  • Probeer je peuter eens wat later naar bed te brengen. Je kind heeft misschien minder slaap nodig dan andere kinderen. Als hij wat later naar bed gaat wordt hij misschien ook wat later wakker.

Is je kind oud genoeg om regels te begrijpen? Dan kun je een afspraak met hem maken. Zet bijvoorbeeld een klokje naast het bed van je kind. En leg uit waar de wijzer moet staan voordat hij uit bed mag komen. Je kunt uitleggen dat het voor papa en mama ook belangrijk is om genoeg te slapen.

Menu