Tip 7: Kritiek is vaak niet negatief bedoeld

De perfecte ouder bestaat niet. Dat weten we allemaal. Toch kun je als ouder wel eens kritiek krijgen op de opvoeding van je kind. Dit kan een vervelend gevoel geven. Helemaal als dit gebeurt op een plek waar veel anderen zijn die ook meeluisteren.

Bedenk waarom iemand kritiek heeft op je opvoeding. Er zullen weinig mensen zijn die bewust kritiek op je opvoeding hebben om jou te kwetsen. Houd in je achterhoofd dat kritiek, hoe hard soms ook, vaak wel goed bedoeld is. Mensen kunnen kritiek geven omdat ze je willen helpen. Ook geven mensen soms kritiek uit eigen onzekerheid.

Hoe ga je om met kritiek?

Je kunt niet kiezen welke kritiek je krijgt, maar wel hoe je hiermee omgaat. Word je snel onzeker van kritiek, zeg dit dan tegen de persoon die kritiek heeft. Zeg wat het met jou doet. Vaak hebben mensen dit niet door. Wie weet kunnen ze je op een andere manier helpen, in plaats van alleen maar kritiek te leveren.

Je kunt ook beslissen om de kritiek naast je neer te leggen. Jij bent ten slotte de ouder van het kind en doet je best om je kind zo goed mogelijk op te voeden. Probeer open te staan voor tips, maar als mensen te negatief worden hoef je hier niks mee te doen.

Menu