Mindfulness: Geniet van het moment

Soms is je hoofd vol. Je hebt het druk en denkt aan alle dingen die je nog moet doen. In plaats van dat je ‘in het nu’ leeft. Dat is een vervelend gevoel.

Manon, moeder van tweeling Loes en Saar (2.5 jaar oud)

Manon is met de fiets onderweg om haar kinderen op te halen. Ze denkt na over een gesprek op haar werk gisteren dat niet goed is gegaan. Ook bedenkt ze zich dat ze straks als ze thuiskomt echt de was moet doen en moet strijken. En ook moet ze nog boodschappen doen en het huis opruimen want morgen komen haar ouders eten.

Manon is in haar hoofd bezig met gisteren en morgen. Door dit piekeren kun je je gestrest voelen en minder genieten van het moment. Genieten van het nu betekent dat je aandacht hebt voor het moment. En dat je niet denkt aan wat geweest is of wat nog komt.

Manon, moeder van tweeling Loes en Saar (2.5 jaar oud)

Manon zit op de fiets om haar kinderen op te halen. Ze denkt ze aan het fietsen. Ze voelt hoe haar benen de trappers laten ronddraaien. Ze voelt de wind door haar haren en de zon op haar gezicht. Ze ruikt de frisse lucht en hoort de vogels fluiten. Ze ziet de straat en huizen om haar heen. Ze geniet van het moment.

Door te genieten van het moment leef je intenser. Je kunt zelf kiezen waar je aandacht aan geeft. Kies je ervoor om te piekeren? Of probeer je te genieten waar je nu mee bezig bent?

Meer genieten van het moment kan je helpen om:

  • Minder te piekeren
  • Meer energie te hebben
  • Beter om te gaan met stressvolle situaties
  • Beter je aandacht ergens bij te houden
  • Zelf te kiezen in plaats van automatisch te reageren
  • Grenzen aan te geven
  • Beter te slapen

Er zijn verschillende tips die kunnen helpen om meer te genieten van het moment. Kijk welke tips bij jou passen. Het kan helpen om verschillende dingen uit te proberen.

Menu