Wat heeft je kind nodig?

Drinken

Water en thee

Door de dik-makende omgeving krijgt je kind al snel te veel binnen. Als je kind water en thee drinkt, voorkom je dat je kind extra calorieën en suikers binnenkrijgt.

Andere voordelen van het drinken van water en thee zijn:

 • Door het drinken van water en thee went je kind niet aan een zoete smaak.
 • Water hoef je niet in de winkel te kopen. Water uit de kraan is net zo schoon en fris als water uit een fles. En het is ook nog eens goedkoper.
 • Het drinken van water is niet slecht voor de tanden. Bij het drinken van zoete drankjes is de kans op gaatjes in de tanden en kiezen groot.

Wist je dat

kinderen vaak vergeten om te drinken, bijvoorbeeld als ze lekker aan het spelen zijn?

Als een kind niet voldoende drinkt kan hij sneller moe worden en minder goed zijn aandacht erbij houden. Het is daarom belangrijk dat je je kind genoeg water en thee laat drinken.

Thomas, vader van Tim (3 jaar oud)

Vorig jaar is er bij de peutergroep van Tim veel verandert. Zo krijgen de kinderen alleen nog maar water. Ik vond dit echt belachelijk. Water kan dan goed zijn voor honden, maar dat is het niet voor kinderen. Tim lustte geen water en ik was erg bang dat hij zou uitdrogen bij dat warme weer. Gelukkig heb ik goed met de leidsters van de peutergroep kunnen praten. We hebben samen gekeken naar hoeveel suiker Tim binnenkreeg door zijn sapjes. Hier schrok ik wel van. Ik ben daarom begonnen om de sapjes die Tim drinkt aan te lengen water. Zo kan hij langzaam wennen aan een minder zoete smaak.

Maak je eigen fruitwater

Vind je kind water niet lekker. Probeer dan eens lauwwarme thee in verschillende smaken. Ook is het leuk en lekker om je eigen fruitwater te maken. Lees hier hoe je dit makkelijk maakt.

 1. Was het fruit of de groente.
 2. Snijd het in grove stukken.
 3. Stop het gesneden fruit of groente in een lege fles of waterkan
 4. Doe er water bij en laat het zeker een uurtje trekken.

Voorbeelden van lekkere combinaties zijn:

 • Citroen en komkommer
 • Druiven en munt
 • Sinaasappel en kaneel
 • Munt en citroen

Andere lekkere combinaties vind je hier!

Tip:

Het fruit hoeft niet vers te zijn. Diepvriesfruit is net zo lekker en vaak goedkoper.

Wist je dat

je fruit beter kunt eten dan drinken?

In alle soorten vruchtensap zit suiker, ook als er op het pak staat “zonder toegevoegde suikers”. Deze suiker komt uit het fruit zelf. In één glas sap zit suiker van zeker wel drie stukken fruit, bijvoorbeeld sinaasappels. Omdat het fruit geperst is zitten er nog nauwelijks voedingsvezels in het sap. Deze vezels zijn juist heel gezond. Ook vult het eten van een stuk fruit beter door deze vezels. Hier raak je sneller vol van, waardoor je minder andere dingen zult eten.

Light-drankjes, wel of niet?

In light-drankjes, zoals light frisdrank of sap, zitten minder calorieën en suiker. Toch zijn de deze light-drankjes ook niet de beste keus. In light-drankjes zitten namelijk wel zuren, wat slecht is voor de tanden. Ook went je kind door het drinken van deze light-drankjes aan een zoete smaak.

Eten

Om jou hierbij te helpen heeft het Voedingscentrum verschillende hulpmiddelen ontwikkelt:

 • Alles over gezond eten voor je dreumes en peuter. Een speciaal onderdeel van de website met tips voor ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes. Ook vind je hier tips over de eetopvoeding. Bijvoorbeeld wat je kunt doen als je kind een moeilijke eter is en geen nieuwe dingen wil proeven.
 • Voorbeeld voedingsschema voor dreumes en peuter. Deze schema’s geven een idee wat en hoeveel je kind op een dag kan eten. En wat je kind kan drinken.
 • De schijf van vijf. Deze schijf bestaat uit vijf vakken vol met gezonde producten om uit te kiezen. Dit kan helpen om gezond en met afwisseling te eten. Bekijk welke van de producten die jullie vaak eten in de schijf van vijf staan.
Menu