Driftbuien ontstaan vaak doordat je kind steeds meer zelf wil gaan doen. Als hij iets niet mag, kan hij hierop reageren. Het zal niet altijd lukken om een driftbui te voorkomen. Het hoort bij de ontwikkeling van je kind. Deze tips kunnen je wel helpen om de kans op een driftbui kleiner te maken:
Tip 1: Geef je kind de keuze uit twee opties. Je kind kan vaak niet omgaan met te veel keuzes. Vraag daarom: “Wil je de rode of de groene trui aan?” Zo help je je kind door een lastig moment heen.
Tip 2: Oefen op momenten dat je kind genoeg energie heeft met ‘leren wachten’. Zo kan je kind leren wachten op zijn boterham. Smeer rustig en maak wat drinken klaar voor jezelf. In de tussentijd kun je praten en uitleggen dat jullie zo samen gaan eten.
Tip 3: Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt en niet hoeft te haasten. Bijvoorbeeld bij het doen van de boodschappen. Kinderen voelen het aan als je haast hebt. Daardoor kunnen ze zelf ook minder vrolijk worden.
Tip 4: Zorg dat je kind niet te vaak ‘nee’ hoeft te horen. Maak je huis gezond door te zorgen dat je kind geen snoep of tablet ziet. Hierdoor is de kans kleiner dat hij hier om zal vragen.
Tip 5: Vraagt je kind ergens om? Bedenk dan van vooraf of je ja of nee zegt en waarom. Blijf daarna bij je antwoord. Als er een driftbui volgt probeer deze dan te negeren. Geef je na een tijdje wel toe? Dan is de kans groot dat je kind de volgende keer weer driftig wordt. Hij zal dan proberen om opnieuw zijn zin te krijgen.
Tip 6: Zorg voor zoveel mogelijk duidelijkheid voor je kind. Dit geeft je kind rust en een veilig gevoel. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door duidelijke regels en grenzen te stellen. En gewoontes (zoals een bedritueel) te gebruiken. Zo weet je kind wat hij kan verwachten.
Tip 7: Verwacht niet te veel van je kind. Een kind van drie jaar oud zal niet altijd stil aan tafel blijven zitten. Ook is het voor jonge kinderen nog lastig om zelf te kiezen wat ze ’s avonds willen eten.