Tip 2: Bedritueel

Een bedritueel helpt je kind om afscheid te nemen van de dag. Ook kan hij zich door een bedritueel voorbereiden op de nacht. Door de duidelijkheid en voorspelbaarheid van een bedritueel valt je kind makkelijker in slaap. Ook slaapt je kind vaak beter.

Wist je dat

een bedritueel kan helpen als je kind slaapproblemen heeft?

Een bedritueel

  • Houdt in dat je iedere avond dezelfde dingen in dezelfde volgorde doet.
  • Begint al in de huiskamer. Door bijvoorbeeld welterusten te zeggen tegen een broer of zus (als die er is).
  • Helpt je kind om de dag af te sluiten. En om zich klaar te maken voor het slapen.
  • Duurt iedere dag ongeveer even lang.

Een voorbeeld van een bedritueel is:

Tip:

Probeer te genieten van het bedritueel samen met je kind.

Probeer niet te denken aan alles wat je nog moet doen. En richt je aandacht even helemaal op je kind. Je kind merkt dit. Hierdoor is je kind vaak makkelijker en kun je samen meer genieten.

Hoe maak je een eigen bedritueel?

Er is geen perfect bedritueel dat bij alle kinderen en bij elk gezin past. Maak daarom een eigen bedritueel. Bedenk wat de verschillende dingen zijn die je samen doet, voor je kind gaat slapen. En bedenk een vaste volgorde waarin je dit wilt doen. Probeer genoeg tijd te nemen voor het naar bed gaan.

Tip:

Het kan helpen om dit bedritueel voor jezelf op te schrijven. Ook kun je het ergens ophangen met leuke plaatjes. Zo kan je kind het zelf ook zien.

Dit kan je helpen om het bedritueel iedere dag hetzelfde te doen. En als je kind niet meewerkt kun je met hulp van de plaatjes uitleggen wat je van hem verwacht.

Menu