Mijn kind wil niet naar bed

Bij veel kinderen komt er een moment waarop ze niet meer naar bed willen. Je kind ontwikkelt steeds meer een eigen willetje. Soms is het niet naar bed willen een manier om extra aandacht te krijgen. Deze tips kunnen je hierbij helpen.

Tips voor niet naar bed willen

Vertel je kind op tijd dat het bijna tijd is om naar bed te gaan.

Waarom? Je kind kan zo rustig stoppen met waar hij mee bezig is. En zich voorbereiden op het naar bed gaan.
Voorbeeld: Zeg: “Wesley, het is bijna tijd om naar bed te gaan. Je mag de ster nog inkleuren en dan gaan we naar boven.

Maak gebruik van een vast bedritueel. En doe dit iedere dag hetzelfde.

Waarom? Een bedritueel helpt je kind om afscheid te nemen van de dag. Ook kan hij zich door een bedritueel voorbereiden op de nacht. Door de duidelijkheid en voorspelbaarheid van een bedritueel valt je kind makkelijker in slaap. Ook slaapt je kind vaak beter.
Voorbeeld: Een voorbeeld van een bedritueel is: Tandenpoetsen, handen wassen, pyjama aan, boekje lezen, welterusten zeggen en slapen.

Probeer van het naar bed gaan een fijn moment te maken. Neem er de tijd voor en maak het gezellig.

Waarom?  Zo wordt het naar bed gaan voor je kind een fijn moment met jou samen. Hij hoeft dan niet meer om aandacht te vragen op het moment voordat hij naar bed gaat.
Voorbeeld: Geef je kind bijvoorbeeld aandacht door:
– Te praten over wat jullie die dag hebben gedaan
– Samen een boekje te lezen in bed
– Even samen te knuffelen

Geef je kind een compliment. Doet je kind uit zichzelf zijn pyjama aan? Of gaat hij een keer zonder te mopperen mee naar bed? Benoem dit dan en geef een compliment.

Waarom? Kinderen vinden het fijn om complimenten te krijgen. Geef je je kind een compliment? Dan is de kans groot dat hij de volgende keer weer goed zal luisteren. Lees hier meer over het geven van een compliment aan je kind.
Voorbeeld: Zeg: “Wat fijn dat je zo goed mee naar boven gaat. Nu hebben we extra tijd om samen een boekje te lezen.”

Stimuleer je kind uit om iets te doen zodat hij kan laten zien wat hij al kan. Zorg wel dat wat je vraagt haalbaar is voor je kind.

Waarom?  Op deze manier maak je het naar bed gaan leuk voor je kind.
Voorbeeld: Zeg: “Kun jij zelf je pyjama al aandoen?” Als je kind hierdoor zelf zijn pyjama aan gaat doen, geef dan een compliment.

Geef geen aandacht aan het negatieve gedrag van je kind. Maar zeg duidelijk wat je wilt dat je kind wél doet. Negeer het gedrag van je kind als hij blijft zeuren.

Waarom? Zo leert je kind dat zeuren of huilen geen zin heeft. Waardoor de kans groot is dat hij hier vanzelf een keer mee gaat stoppen.
Voorbeeld: Zeg: “Het tijd is tijd om naar bed te gaan. Alle dieren en kinderen gaan nu slapen. Ik wil dat je mee naar boven gaat.”
Negeer het gedrag van je kind als hij blijft zeuren. Gaat je kind daarna wel mee naar boven? Beloon je kind dan met aandacht of een compliment.

Sjors, vader van Delano (4 jaar):

Het was iedere avond hetzelfde liedje als het tijd was om naar bed te gaan. Ik hoefde alleen maar te beginnen over slapen. Of Delano begon te huilen, zeuren of smoesjes te verzinnen. Terwijl hij wel echt zijn slaap nodig had. Wij zijn nu begonnen met het leuk maken van het bedritueel. Zo lezen we samen een boekje. Delano vindt het heel leuk om met ons een boekje te lezen. Hij gaat nu steeds vaker zonder mopperen mee naar bed. Maar hij wil nog niet altijd gaan slapen na het lezen van het boekje. Daar zijn we nog mee bezig.

Het gaat natuurlijk in het echt niet altijd zo makkelijk als hier beschreven staat. Dit filmpje geeft een goed beeld hoe lastig het soms kan zijn om door te zetten. Bijvoorbeeld bij het iedere keer terug naar bed brengen van je kind. En hoe je hierbij zo min mogelijk op je kind reageert. Wel kun je natuurlijk als je kind bang is een klein nachtlampje aanlaten. Ook kun je het drinken van een slokje water onderdeel maken van het bedritueel.

Menu