Mijn kind wordt ’s nachts vaak wakker

Wordt je kind ’s nachts weleens wakker? Probeer dan in te schatten waarom je kind wakker is. Is je kind bang wakker geworden door bijvoorbeeld een nachtmerrie? Of heeft je kind geen zin meer om te slapen?

Mijn kind wordt bang wakker

Wordt je kind bang en huilend wakker? Ga dan naar hem toe en praat met een zachte stem. Doe een klein lampje aan en blijf bij je kind tot hij weer rustig is. Er is geen beste manier om je kind te troosten. Kies zelf wat bij jou past en wat goed werkt voor je kind. Dingen die je kunt proberen zijn:

  • Gebruik de droom. Was er een spook in de kamer? Jaag deze dan uit het raam naar buiten. Of verzin samen een ander einde van de droom. Bijvoorbeeld een magisch zwaard dat je kind in handen krijgt om het monster te verslaan.
  • Neem de tijd om te luisteren. Soms is je kind nog te overstuur om iets te vertellen. Troost hem dan eerst even. Vraag daarna wat je kind heeft gedroomd. Waar is hij bang voor? Bedenk samen een oplossing. Laat bijvoorbeeld de deur op een kier staan of doe een lampje aan. Zeg dat je snapt dat je kind bang is. En leg uit dat hij nu niet meer bang hoeft te zijn.
  • Blijf rustig. Kinderen worden vaak rustig als jij ook rustig bent. Vertel je kind dat jij er vertrouwen in hebt dat hij nu wel rustig kan slapen. Voor hem is dat fijn om te horen.

Tip:

Probeer je kind in zijn eigen bed te troosten. Neem je je kind bij jou in bed? Dan zeg je eigenlijk ‘mijn kamer is veiliger dan die van jou’.

Lisa, moeder van Eef (3 jaar):

Eef wordt ’s nachts weleens gillend wakker. Als ik ga kijken wat er is zit vaak ze huilend en rechtop in bed. Soms is ze zo overstuur dat ze niet kan vertellen wat er aan de hand is. Ik houd haar dan even tegen me aan en probeer haar te kalmeren. Als ze weer wat rustiger is kan ze vaak vertellen wat er aan de hand is. Vaak heeft ze een nachtmerrie gehad. Als er een krokodil was die haar opat, dan verjagen we samen de krokodil. Vaak laat ik daarna de deur op een kiertje staan en blijf ik in de buurt tot ze weer slaapt.

Wat kun je doen om de kans op een nachtmerrie bij je kind kleiner te maken?

  • Is er iets vervelends gebeurd overdag? Praat hier dan voor het naar bed gaan even over. Dat helpt je kind om het af te sluiten. Sluit wel met een leuk onderwerp af, bijvoorbeeld wat jullie morgen gaan doen. Of lees een leuk verhaaltje voor. Lees hier meer over het praten over emoties.
  • Een bedritueel kan helpen om de kans op achtmerries kleiner te maken. Een bedritueel zorgt voor duidelijkheid voor je kind.
  • Nachtmerries kunnen erger worden door te weinig slaap. Laat je kind een middagdutje doen als je merkt dat hij oververmoeid is. Of breng hem een paar dagen wat eerder naar bed.

Mijn kind wordt wakker zonder bang te zijn.

Wordt je kind ’s nachts weleens wakker? En is hier geen duidelijke reden voor? Reageer dan zo saai en neutraal mogelijk. Ga je je kind knuffelen? Of samen sterren kijken? Of neem je je kind bij jou in bed? Dan beloon je je kind voor het wakker zijn met aandacht. De kans is groot dat je kind de volgende nacht weer naast je bed staat. Vind jij het prima als je kind ’s nachts bij jou in bed kruipt? Dan is dit natuurlijk geen probleem.

Tip:

Bedenk vooraf hoe je wilt gaan reageren als je kind wakker wordt. Je hoeft hier dan ’s nachts niet meer over na te denken. Je werkt dan als het ware op de automatische piloot.

Menu